Get --startvm error when I double click on icon for any of my VMs. (#18207)

Discussions related to using VirtualBox on Windows hosts.

Get --startvm error when I double click on icon for any of my VMs. (#18207)

Postby Ztruker » 19. Dec 2018, 00:52


ModEdit; related ticket: #18207: VM shortcut start does not work (anymore)

Upgraded to the latest 5.2 on Windows 10 Pro X64. When I then double click on any of the icons on my desktop for my Oracle VMs, I get the following error:

--startvm is an option for the VirtualBox VM runner (VirtualBoxVM) application, not the VirtualBox Manager.

When I close the error window, the VM opens okay. Looking at the Properties for a Win 10 VM, the Target field is like this:

"C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VirtualBox.exe" --comment "Windows 10 Pro X64" --startvm "b6bfc1a9-d849-4eda-a88c-c83baa90e269"

It's unchanged from before updating the latest Oracle VB 5.2. I then tried updating to Oracle VB 6.0 but still have the same problem. A Google search does not yield and results.

I created the desktop icons from Oracle Virtual Box Manager by right clicking on each VM and selecting Create shortcut on Desktop.
Last edited by socratis on 26. Dec 2018, 19:26, edited 1 time in total.
Reason: Added ticket related information.
Ztruker
 
Posts: 32
Joined: 29. Aug 2009, 02:52
Primary OS: MS Windows other
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Windows 10 Pro X64; Windows XP Pro; OS/2 Warp 4; macOS X 10.12 Sierra

Re: Get --startvm error when I double click on icon for any of my VMs.

Postby socratis » 19. Dec 2018, 02:56

Ztruker wrote:Upgraded to the latest 5.2 on Windows 10 Pro X64.
Are you absolutely sure that you're seeing this with 5.2.x (mind that there's no 5.2)? Because (if I'm not grossly mistaken), this was a feature that was introduced with 6.0.0 beta, not before that.

Ztruker wrote:A Google search does not yield and results.
Here are two:

Explanation: The VirtualBox Manager (VirtualBox.exe) used to launch the VirtualBox Manager and run the VMs:

    VirtualBox.exe --startvm <UUID>
Now that functionality has been split in two; "VirtualBox.exe" is the good old VirtualBox Manager only, and the VM starting/handling/monitoring is done by the application "VirtualBoxVM.exe".

Solution: You need to re-create your shortcuts, or edit the shortcut and change the application from "VirtualBox.exe" to "VirtualBoxVM.exe".
Do NOT send me Personal Messages (PMs) for troubleshooting, they are simply deleted.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
socratis
Site Moderator
 
Posts: 27690
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Location: Greece
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5

Re: Get --startvm error when I double click on icon for any of my VMs.

Postby rfm » 20. Dec 2018, 19:06

Re-creating the shortcut doesn't help, even on 6.0.0 general release; the generated shortcut still uses VirtualBox.exe in the command (at least on Windows 10, didn't try on any other host.) For now it seems to be necessary to edit the shortcut properties and change VirtualBox.exe to VirtualBoxVM.exe.
rfm
 
Posts: 9
Joined: 8. Sep 2008, 20:45
Location: Palo Alto, California, USA

Re: Get --startvm error when I double click on icon for any of my VMs.

Postby Ztruker » 21. Dec 2018, 05:47

I did re-create the shortcuts and as reported, it made no difference. I'll edit the shortcut. Thank you.

PS: I'm pretty sure it was 5.2 but can't be 100% certain.
Ztruker
 
Posts: 32
Joined: 29. Aug 2009, 02:52
Primary OS: MS Windows other
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Windows 10 Pro X64; Windows XP Pro; OS/2 Warp 4; macOS X 10.12 Sierra

Re: Get --startvm error when I double click on icon for any of my VMs.

Postby Numbergod » 22. Dec 2018, 12:12

I'm getting exactly the same behaviour on Virtualbox 6.0.0 r127566

Deleting & recreating the desktop shortcut doesn't fix it. But manually modifying the shortcut to VirtualBoxVM.exe does fix it.

It appears that the code to create the desktop shortcut hasn't been updated.

Can someone report this as a bug?

Many thanks,
Don.
Numbergod
 
Posts: 2
Joined: 18. Mar 2018, 12:05

Re: Get --startvm error when I double click on icon for any of my VMs.

Postby Maynne » 22. Dec 2018, 12:49

It is unfortunate that bug like this is not solved during the beta testing.

For crying-out loud Oracle, you had Virtualbox 6.0 Beta 1, 2 and 3 -- and this simple bug was not quashed during the beta period.

Just change the target of the shortcut from:

"C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VirtualBox.exe" --comment "Windows 10 Pro X64" --startvm "b6bfc1a9-d849-4eda-a88c-c83baa90e269"

to

"C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VirtualBoxVM.exe" --comment "Windows 10 Pro X64" --startvm "b6bfc1a9-d849-4eda-a88c-c83baa90e269"



This issue is across the board, in my Linux Mint 19 XFCE 64-bit host, I needed to change the target of my shortcut from VirtualBox to VirtualBoxVM.
Maynne
 
Posts: 3
Joined: 22. Dec 2018, 11:56

Re: Get --startvm error when I double click on icon for any of my VMs.

Postby Gl3d50N » 26. Dec 2018, 17:35

Maynne wrote:Just change the target of the shortcut from:

"C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VirtualBox.exe" --comment "Windows 10 Pro X64" --startvm "b6bfc1a9-d849-4eda-a88c-c83baa90e269"

to

"C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\VirtualBoxVM.exe" --comment "Windows 10 Pro X64" --startvm "b6bfc1a9-d849-4eda-a88c-c83baa90e269"


This solved to me too, thanks for the tip!!!
Gl3d50N
 
Posts: 1
Joined: 26. Dec 2018, 17:34

Re: Get --startvm error when I double click on icon for any of my VMs.

Postby socratis » 26. Dec 2018, 19:29

Numbergod wrote:Can someone report this as a bug?

Done, actually 2 days before your comment. Ticket #18207: VM shortcut start does not work (anymore).
Do NOT send me Personal Messages (PMs) for troubleshooting, they are simply deleted.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
socratis
Site Moderator
 
Posts: 27690
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Location: Greece
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5

Re: Get --startvm error when I double click on icon for any of my VMs. (#18207)

Postby Dan_can_fly » 2. May 2021, 15:18

But only change the VirtualBoxVM.exe part, not the long nonsense string which is computer-specific.

And thanks for the hack - it saved me, 3 years later!
Dan_can_fly
 
Posts: 13
Joined: 3. Oct 2016, 18:12


Return to VirtualBox on Windows Hosts

Who is online

Users browsing this forum: Akhilesh, Google [Bot] and 55 guests