Language in Vboxmanage

Discussion about using the VirtualBox API, Tutorials, Samples.
Post Reply
grossmj
Posts: 6
Joined: 26. Nov 2014, 01:53

Language in Vboxmanage

Post by grossmj »

Hi,

I am with the GNS3 team, we integrates with VirtualBox and one of our users has reported this issue: https://github.com/GNS3/gns3-server/iss ... 1723076087

Basically, GNS3 relies on VBoxManage output for almost everything, in this issue we look for the entry 'API version' when executing "vboxmanage list systemproperties" however our user's VBoxManage output is in Russian, therefore GNS3 fails to match 'API version'...

I have tried to change the language in VirtualBox on my side but it seems it has no effect on VBoxManage (at least on Linux in a terminal). Is it possible to change the language for VBoxManage or is there a better programmatic way to control VirtualBox?

Thanks for your help.
Jeremy
scottgus1
Site Moderator
Posts: 20965
Joined: 30. Dec 2009, 20:14
Primary OS: MS Windows 10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows, Linux

Re: Language in Vboxmanage

Post by scottgus1 »

grossmj wrote: 18. Sep 2023, 15:49 our user's VBoxManage output is in Russian
Could this be because the user's host OS language may be Russian? Or has the user changed the command prompt code page?

On a new Spanish account I made on a PC with Virtualbox 7.0.10 installed:
Windows desktop wording is all Spanish.
Virtualbox's main window is automatically showing in Spanish, and the Language preference in the File menu, Preferences, Language setting is Spanish automatically.
In the Command Prompt, Windows commands' help pages (the /?'s) and some command outputs (fc but not dir) come up in Spanish
'vboxmanage list systemproperties' is still in English.

If I change the main Virtualbox window's File menu, Preferences, Language to something Cyrillic-looking (I'm not certain which setting is Russian) The main Virtualbox window switches to the Cyrillic lettering. 'vboxmanage list systemproperties' in the Command Prompt remains in English.

I surmise that your Russian-using user has done something not usual with their host settings and/or Virtualbox.
If you can get the user to zip and post their "Virtualbox.xml" main configuration file, see https://www.virtualbox.org/manual/ch10. ... configdata we may be able t see is something was done in Virtualbox settings.
scottgus1
Site Moderator
Posts: 20965
Joined: 30. Dec 2009, 20:14
Primary OS: MS Windows 10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows, Linux

Re: Language in Vboxmanage

Post by scottgus1 »

Perusing the manual for the word "language", I find there is a "VBoxManage setproperty language" command:
Specifies the user language used to translate API messages. Valid values are C, which means
no translation or language code in form either ll or ll_CC, where ll is language 2 letters
code in lower case and CC is country 2 letter code in upper case.
This may show in the Virtualbox.xml file.
fth0
Volunteer
Posts: 5621
Joined: 14. Feb 2019, 03:06
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Linux, Windows 10, ...
Location: Germany

Re: Language in Vboxmanage

Post by fth0 »

A look into the VirtualBox 7.0.10 source code revealed that the availability of translations depends on the VirtualBox frontend: While the VirtualBox Manager supports many languages, the VBoxManage command only supports the Russian language (in addition to the non-translated English original, of course). The necessary language file is not installed in my VirtualBox installations from Oracle's packages, that's why I (and scottgus1 probably) weren't able to reproduce the Russian output. I don't know if some (perhaps Russian) Linux distributions add the necessary language file, or if the VirtualBox development snapshots generally do that.

In a Linux terminal, "LANG=fr VirtualBox &" starts the VirtualBox Manager in the French language, "LANG=en VirtualBox &" and "LANG=C VirtualBox &" start the VirtualBox Manager in the English language. Therefore, I'd suggest to try "LANG=C VBoxManage list systemproperties".
grossmj
Posts: 6
Joined: 26. Nov 2014, 01:53

Re: Language in Vboxmanage

Post by grossmj »

"LANG=C VBoxManage list systemproperties" did not work for my user, "LANG=en VBoxManage list systemproperties" did though however I could not reproduce his original problem on my side, even after installing the ru_RU locale etc. so after some back and forth, it appears that the best way is just to use "VBoxManage setproperty language C" for no translation as mentioned in the VBoxManage documentation.

Thanks a lot for your help!
scottgus1
Site Moderator
Posts: 20965
Joined: 30. Dec 2009, 20:14
Primary OS: MS Windows 10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows, Linux

Re: Language in Vboxmanage

Post by scottgus1 »

Great! Glad you're up and running.
Post Reply