Ubuntu Host, XP Pro SP3 guest does not see iPod Mini

Discussions related to using VirtualBox on Linux hosts.

Ubuntu Host, XP Pro SP3 guest does not see iPod Mini

Postby Squish42 » 26. Oct 2008, 06:59

Ubuntu 8.04, VirtualBox 2.0.4., XP Pro SP3, iTunes 8.01, iPod Mini

This looks similar to http://forums.virtualbox.org/viewtopic. ... light=ipod but it got no response so I thought I'd try again.

I followed this:
http://www.ubuntu-unleashed.com/2008/04 ... heron.html

and this:
http://linuxchronicles.wordpress.com/20 ... albox-160/

I have no problem mounting USB drives or SD cards but my iPod Mini triggers a new device but never is seen by Explorer, Device Manager or iTunes.

Here's what I changed in the files from the linked instructions.

Ending up with:
Code: Select all   Expand viewCollapse view
evan@AMD2300:~$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# /dev/sda5
UUID=72df95f9-8d82-4050-b7bc-5672f78d1208 /               ext3    defaults,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda6
UUID=248ec09e-9936-4ed3-8cf7-339b8b3ffd23 none            swap    sw              0       0
/dev/hdb        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec 0       0
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec 0       0

# mount NAS partition as home
/dev/sdb1   /home      ext3   nodev,nosuid   0   2
# mount NTFS partition as tbd
/dev/sda3    /media/tbd   ntfs   user,auto,fmask=0111,dmask=0000   0   0
# FTP share - allow access to shows through FTP
/home/Shared/Azureus   /home/FTP-shared/download/shows   none   bind

# mount MGB box as Backup
192.168.10.15:/mnt/ide2/nas      /media/nas   nfs     nodev,nosuid

## VirtualBox USB support usbfs is the USB group in fstab file:
none /proc/bus/usb usbfs devgid=129,devmode=664 0 0


and
Code: Select all   Expand viewCollapse view
evan@AMD2300:~$ cat /etc/group | grep evan
<snip>
vboxusers:x:129:evan
usbusers:x:1004:evan


and

Code: Select all   Expand viewCollapse view
evan@AMD2300:~$ cat /etc/udev/rules.d/40-basic-permissions.rules
# This file establishes permissions and ownership of devices according
# to Ubuntu policy.  See udev(7) for syntax.
<snip>
# USB devices (usbfs replacement)
SUBSYSTEM=="usb", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", GROUP="usbusers", MODE="0664"
SUBSYSTEM=="usb_device",      MODE="0664"
<snip>


and

Code: Select all   Expand viewCollapse view
evan@AMD2300:~$ cat /etc/init.d/mountdevsubfs.sh
<snip>
   #
   # Magic to make /proc/bus/usb work
   #
   mkdir -p /dev/bus/usb/.usbfs
   domount usbfs "" /dev/bus/usb/.usbfs -obusmode=0700,devmode=0600,listmode=0644
   ln -s .usbfs/devices /dev/bus/usb/devices
   mount --rbind /dev/bus/usb /proc/bus/usb
<snip>


and

Code: Select all   Expand viewCollapse view
evan@AMD2300:~$ cat /etc/init.d/mountkernfs.sh
<snip>
   ## Mount the usbfs for use with Virtual Box
   domount usbfs usbdevfs /proc/bus/usb -onoexec,nosuid,nodev,devgid=129,devmode=664

   # Mount spufs, if Cell Broadband processor is detected
<snip>
Squish42
 
Posts: 9
Joined: 26. Oct 2008, 06:22

More details

Postby Squish42 » 27. Oct 2008, 23:36

Just cataloguing more details...

When I run 'lsusb', I get:
Code: Select all   Expand viewCollapse view
Bus 002 Device 001: ID 0000:0000 
Bus 001 Device 003: ID 05ac:1205 Apple Computer, Inc. iPod Mini 1.Gen/2.Gen
Bus 001 Device 002: ID 058f:6362 Alcor Micro Corp. Hi-Speed 21-in-1 Flash Card Reader/Writer (Internal/External)
Bus 001 Device 001: ID 0000:0000 


If I uninstall the failed 'USB Mass Storage Device' on my Windows Guest and re-connect the iPod Mini the tips for the 'Found New Hardware' process cycles through 3 messages:
    iPod mini
    USB Mass Storage Device
    A problem occurred during hardware installation. Your new hardware might not work properly.


When I look at the properties of the MSD it reports "This device cannot start. (Code 10)". Clicking on Troubleshoot is typical MS junk.
Squish42
 
Posts: 9
Joined: 26. Oct 2008, 06:22

Postby Sasquatch » 28. Oct 2008, 00:52

If you have a specific filter for your iPod, try with a generic empty filter.
Read the Forum Posting Guide before opening a topic.
VirtualBox FAQ: Check this before asking questions.
Online User Manual: A must read if you want to know what we're talking about.
Howto: Install Linux Guest Additions
Howto: Use Shared Folders on Linux Guest
See the Tutorials and FAQ section at the top of the Forum for more guides.
Try searching the forums first with Google and add the site filter for this forum.
E.g. install guest additions site:forums.virtualbox.org

Retired from this Forum since OSSO introduction.
Sasquatch
Volunteer
 
Posts: 17800
Joined: 17. Mar 2008, 13:41
Location: /dev/random
Primary OS: Debian other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows XP, Windows 7, Linux

Postby Squish42 » 28. Oct 2008, 12:42

Sasquatch - Thanks for the reply...
Sasquatch wrote: try with a generic empty filter.


I was using a generic empty filter. For kicks, I replaced it with a specific filter. Same results for both - No iPod in the XP guest.

Rythmbox started just fine on the Ubuntu host though. Forwhat it is worth, I am 'ejecting' the iPod in Rythmbox or from the Desktop before attempting to mount it in XP.

By the way... If Rythmbox, or any other Linux application, would manage/sync podcasts like iTunes I'd give up on this XP fantasy completely.

Thanks again! Any more ideas?
Squish42
 
Posts: 9
Joined: 26. Oct 2008, 06:22

Postby Squish42 » 24. Nov 2008, 01:11

I've just installed 2.0.6 hoping the changelog entry: "USB: ?xed support for iPhone and Nokia devices (Linux host: bugs #470 & #491)" would fix my iPod Mini issue. No joy
Squish42
 
Posts: 9
Joined: 26. Oct 2008, 06:22

guest does not see iPod Mini

Postby nmm01 » 25. Nov 2008, 17:21

I have the same problem in 2.0.6_*x86_64 running an xp pro sp2 guest trying to connect an Ipod Mini.
Other (newer) ipods work as well as other usb devices. I also have this same issue for concept 2 rowing machine.)

This looks like it was supposed to be fixed: http://www.virtualbox.org/ticket/2283

VBox is running in Fedora 9(64) and Rythmbox recognizes the ipod.

VirtualBox-2.0.6_39765_fedora9-1.x86_64.rpm is installed.
nmm01
 
Posts: 2
Joined: 25. Nov 2008, 17:04

Postby Psykar » 26. Nov 2008, 16:24

Same issue here with iPod mini 2nd gen 6GB
2.0.6 running on Linux Mint Elyssa (essentially Hardy with bells and whistles)
Exactly the same process to install, USB keys work fine, same error message on first plug in of iPod, same message in device manager.
Repeatable by removing "USB Mass Storage Device", restarting, and re-'plugging' in iPod.

Happens with all generic filters, specific filters, and no filters (manual mount).

:(

edit - more details:
Upon re-mounting the iPod in virtualbox, the connect / disconnect sound is made, the "USB Mass Storage Device" appears / reappears in device manager, *NO* safely disconnect box appears in task bar (although on first plugin a safely disconnect box does appear, but has nothing to actually disconnect), no disk is mounted by windows.
Psykar
 
Posts: 3
Joined: 26. Nov 2008, 16:21

guest does not see iPod Mini

Postby nmm01 » 26. Nov 2008, 17:13

I Reopened bug 2283 and referenced this thread.

If there are others with the same issue (or have resolved it), please post info.

Thanks,

Neil
nmm01
 
Posts: 2
Joined: 25. Nov 2008, 17:04

Postby Squish42 » 3. Dec 2008, 06:25

My in-laws gave me a 8Gig iPod Touch 2G over the holiday. I plugged it into my Ubuntu 8.04, VirtualBox 2.0.6., XP Pro SP3, iTunes 8.02.20 and it works perfectly.

I did have trouble upgrading the firmware from 2.1.1 to 2.2 and had to revert to my XP box for the restore and upgrade.
Squish42
 
Posts: 9
Joined: 26. Oct 2008, 06:22

Postby Psykar » 3. Dec 2008, 10:50

Squish42 wrote:My in-laws gave me a 8Gig iPod Touch 2G over the holiday. I plugged it into my Ubuntu 8.04, VirtualBox 2.0.6., XP Pro SP3, iTunes 8.02.20 and it works perfectly.

I did have trouble upgrading the firmware from 2.1.1 to 2.2 and had to revert to my XP box for the restore and upgrade.

I believe it's been established that this issue is ONLY for iPod Mini's... Shuffles, Nanos, iPods, iPod touches, and iPhones appear to be OK.
Psykar
 
Posts: 3
Joined: 26. Nov 2008, 16:21

Postby Squish42 » 4. Dec 2008, 14:29

Psykar wrote:I believe it's been established that this issue is ONLY for iPod Mini's...


Excellent, that is what I was hoping to do.
Squish42
 
Posts: 9
Joined: 26. Oct 2008, 06:22

Postby Squish42 » 23. Jan 2009, 05:20

Just upgraded to VirtualBox v2.1.2 on my Ubuntu 8.04 host, running XP Pro SP3, with iTunes 8.02.20.

2nd gen iPod Touch still works.

iPod Mini still does NOT work.
Squish42
 
Posts: 9
Joined: 26. Oct 2008, 06:22

:(

Postby boogachamp » 27. Jan 2009, 06:01

I have the same problem :(
boogachamp
 
Posts: 1
Joined: 27. Jan 2009, 05:59

Postby pstahle » 21. Feb 2009, 03:03

Just tried 2.1.4 still same issue, error code 10. This is with iPod Mini, iPod Photo, & iPod Video.... Yes, all 3 iPods......
pstahle
 
Posts: 8
Joined: 23. Jan 2009, 04:15

Re: Ubuntu Host, XP Pro SP3 guest does not see iPod Mini

Postby dancho » 7. Apr 2009, 04:51

Ubuntu 8.10, Virtualbox 2.1.4, Ipod Video 5th Gen, 60GB has exactly the same problem (Code 10). So, the problem doesn't seem to be limited to Ipod mini.
dancho
 
Posts: 3
Joined: 7. Apr 2009, 04:47
Primary OS: Ubuntu 8.10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: windows xp

Next

Return to VirtualBox on Linux Hosts

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 22 guests