Weird graphics when using OpenGL acceleration

Discussions related to using VirtualBox on Mac OS X hosts.

Weird graphics when using OpenGL acceleration

Postby fstengel » 10. Apr 2009, 18:57

Host: Mac OSX 10.5.6
Guest: Ubuntu 8.10
Virtualbox 2.2.0

I'm not sure if this is a host or guest issue. I am guessing it is a host problem. Here is a short walkthrough to obtain the problem:

1.1. I enable 3d acceleration in the configuration window of the ubuntu VM
1.2. I start the VM.
1.3. In Ubuntu I enable "Extra" graphical effects in the appearance preference pane.
1.4 All is well: wobbly windows et al.

Now, if I do the following:

2.1 I quit and save the VM (end quit Virtual box as well, but this is optional)
2.2 I restart the VM
2.3 Everything is weird: windows do not move when dragged, parts of the screen are not redrawn, windows are partially redrawn (I sometimes get a half-drawn wobbly window)
2.4 If I bring any OSX item to the front, everything is properly redrawn.

If I rerstart the machine then everything is well until I save the VM...
fstengel
 
Posts: 3
Joined: 10. Apr 2009, 18:31
Primary OS: Mac OS X Leopard
VBox Version: PUEL
Guest OSses: XP, Linux

Re: Weird graphics when using OpenGL acceleration

Postby virtual life » 12. Apr 2009, 21:27

i have partly the same problem, except it happens when i switch spaces.

Did you try installing guest...... reinstall, if nothing works just disable compiz.
virtual life
 
Posts: 5
Joined: 12. Apr 2009, 20:59
Primary OS: Mac OS X Leopard
VBox Version: PUEL
Guest OSses: linux, windows

Re: Weird graphics when using OpenGL acceleration

Postby fstengel » 13. Apr 2009, 14:38

Reinstalling guest is not really an option. For the time being I'll stay away from compiz...

As far as I can tell the problem I have is more on the VB->mac side of things: everything is as if some (re)draw instructions are caught by VB but not transmited to the Mac graphics layer or (worse) transmitted but not understood by the mac side...
fstengel
 
Posts: 3
Joined: 10. Apr 2009, 18:31
Primary OS: Mac OS X Leopard
VBox Version: PUEL
Guest OSses: XP, Linux

Re: Weird graphics when using OpenGL acceleration

Postby frigaut » 15. Apr 2009, 03:03

I've got the same problem.
This seems to occur when switching back and forth. I have never seen it when staying within the guest (ubuntu jaunty in my case). It seems to occur also more often when staying away from the guest for a long time.

2 work around:
1) you can recover by reloading the window manager. You can do that with fusion-icon (apt-get install fusion-icon). Start it (you can add it to your session starting items), and select reload window manager. I have had 100% success with this.
2) I have noticed that switching off the virtualboxVM (ubuntu) by using command-H (hide) generally does not produce this problem (but it still occurs sometime).
frigaut
 
Posts: 1
Joined: 15. Apr 2009, 02:24
Primary OS: Mac OS X Leopard
VBox Version: OSE other
Guest OSses: ubuntu 9.04


Return to VirtualBox on Mac OS X Hosts

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 18 guests