(SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Discussions related to using VirtualBox on Linux hosts.

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby Porta Logica » 11. Feb 2016, 11:46

I have Virtualbox 5.0.14 on a Ubuntu 14.04 ("trusty") host. The Ubuntu distribution supports VB 4.3.36 only, so I downloaded the package from the VB site. I have found a similar issue with USB devices, though not exactly the same.

After installation of the extension pack, all USB devices are available for use in the guest. However after subsequent reboots no USB devices are connected. A complete VB uninstall and reinstall will correct the situation but after reboots the USB devices are gone again.

Fedora 22 user yoshikvtumanye and Mint 13.7 user Boemba have reported erroneous or missing /etc/udev/rules.d/60-vboxdrv.rules files, respectively. This script should populate the /dev/vboxusb/ directory by RUNning /usr/share/virtualbox/VBoxCreateUSBNode.sh. I have checked my version of the rule file and found it correct. Still the cause of the issue is the same in all these cases: /dev/vboxusb/ is empty (or missing) after reboot.

What I strongly suspect is a timing issue in the bootup sequence: the rules seem to be applied too early. My workaround is as follows: in /etc/rc.local include this line:
###
/sbin/udevadm trigger --subsystem-match=usb --verbose --action=add
###

After reboot the nodes will be created in /dev/vboxusb as expected. Now all USB devices are available again. Remark: this procedure proves the correctness of the rule file - in my installation.
Porta Logica
 
Posts: 1
Joined: 11. Feb 2016, 10:32

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby Keeper » 4. Apr 2016, 15:37

I am having the same issue on Ubuntu 16.04 and VirtualBox 5.0.16. My hardware is a HP Envy Phoenix 850.

Will be trying the above correction to /etc/udev/rules.d/60-vboxdrv.rules. I had to download the Virtualbox Extension Pack.

--Keeper
Last edited by Keeper on 8. Jun 2016, 16:52, edited 1 time in total.
Keeper
 
Posts: 3
Joined: 4. Apr 2016, 15:33

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby Ergin EROL » 24. May 2016, 08:04

Hi everyone,

I m using Debian GNU/Linux 8.4 (jessie) i can' t find etc/udev/rules.d/60-vboxdrv.rules so i create 70-vboxdrv.rules file and added the following lines like yoshikvtumanye suggested:

SUBSYSTEM=="usb_device", ACTION=="add", RUN+="/usr/share/virtualbox/VBoxCreateUSBNode.sh $major $minor vboxusers"
SUBSYSTEM=="usb", ACTION=="add", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", RUN+="/usr/share/virtualbox/VBoxCreateUSBNode.sh $major $minor vboxusers"


But not work :evil:

i add vboxusers to my user group
sudo usermod -a -G vboxusers $USER

You can control your user group list
groups $USER

But not work again :twisted:

Because /usr/share/virtualbox/VBoxCreateUSBNode.sh is not exist. so i create it too. You can find it following link
https://github.com/jcnelson/vdev/blob/master/vdevd/helpers/LINUX/VBoxCreateUSBNode.sh

And i reboot TATA it' s work. Thanks everyone... :D
Ergin EROL
 
Posts: 1
Joined: 22. May 2016, 17:42

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby Keeper » 8. Jun 2016, 17:09

Keeper wrote:I am having the same issue on Ubuntu 16.04 and VirtualBox 5.0.16. My hardware is a HP Envy Phoenix 850.

Will be trying the above correction to /etc/udev/rules.d/60-vboxdrv.rules. I had to download the Virtualbox Extension Pack.

--Keeper


Not the same issue. After several trial-n-error tries, I was able to get the device (Seagate Backup Plus 4TB USB 3.0) to connect to a USB 2.0 port. A recent upgrade to VirtualBox listed USB xHCI fixes in the release notes. I am guessing there are still some pending issues with xHCI to resolve.

--Keeper
Keeper
 
Posts: 3
Joined: 4. Apr 2016, 15:33

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby Keeper » 11. Jun 2016, 21:35

I have resolved my issue of not being able to use USB 3.0 ports. I ended up upgrading the guest OS from Windows 7 Home Premium to Windows 10 Home. Now I can use USB 3.0 ports. The guest OS Windows 7 was a restore of a laptop that had no native USB 3.0 ports. Its USB 3.0 devices were via a 2 port Express Card to USB 3.0 adapter. While the upgrade to Windows 10 was progressing, one of the steps stated that device drivers were being updated. I suspect it added a USB 3.0 (xHCI) driver.

--Keeper
Keeper
 
Posts: 3
Joined: 4. Apr 2016, 15:33

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby bryces » 13. Jun 2016, 02:06

Excellent, same setup as Boemba, fixed worked perfectly. Thanks.
-Bryce.

Boemba wrote:I am using Mint 17.3 and virtualbox 5.0.2.
bryces
 
Posts: 7
Joined: 18. Oct 2010, 01:57
Location: New Zealand
Primary OS: MS Windows 10
VBox Version: OSE other
Guest OSses: server 2012, server 2012r2, server 2016, windows 10, ubuntu

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby DiWa51 » 8. Oct 2016, 13:07

I'm on MINT 18 + fresh Virtualbox 5.1.6 install.

Same issue with a Polar USB IrDA that doesn't show up in my Win7 VM.

I applied yoshikvtumanye's solution with a reboot:
yoshikvtumanye wrote:/etc/udev/rules.d/60-vboxdrv.rules

SUBSYSTEM=="usb_device", ACTION=="add", RUN+="/usr/share/virtualbox/VBoxCreateUSBNode.sh $major $minor vboxusers"
SUBSYSTEM=="usb", ACTION=="add", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", RUN+="/usr/share/virtualbox/VBoxCreateUSBNode.sh $major $minor vboxusers"


Under my Win7 VM I then had to install the good driver
And that's it, I'm done 8)

Thanks a lot
DiWa51
 
Posts: 2
Joined: 10. Jul 2016, 18:09

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby stabiloboss » 14. Oct 2016, 11:37

Thanks! It works for me!
stabiloboss
 
Posts: 1
Joined: 14. Oct 2016, 11:35

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby rokj » 6. Dec 2016, 15:38

Thanks, works for me also.
rokj
 
Posts: 3
Joined: 15. Apr 2014, 11:04

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby rijo79 » 23. Sep 2018, 19:50

This didn't work for me. I'm using Virtualbox Version 5.2.18 r124319 (Qt5.11.1) on Debian testing. I've just upgraded to the newest version, updated the extension pack and installed the latest guest additions in the Win 7 guest. I was already in the vboxusers group and tried moving the entry in /etc/group to a new location in the file even though it was not at the end. I also tried making the changes described here to /etc/udev/rules.d/60-vboxdrv.rules and there is still no change (and of course, I rebooted after). No usb devices are detected in virtualbox although the mounted external drive is showing and is writable in the host. Any other ideas?..
rijo79
 
Posts: 6
Joined: 23. Sep 2018, 19:43

Re: (SOLVED) No USB devices connected after upgrade

Postby socratis » 24. Sep 2018, 03:50

It doesn't make sense to quote a 2014 thread after 4 years. Please open a new thread. Locking this.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
socratis
Site Moderator
 
Posts: 24808
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Location: Greece
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5

Previous

Return to VirtualBox on Linux Hosts

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests