Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Discussions related to using VirtualBox on Windows hosts.

Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby Patrykb » 21. May 2019, 10:20

I have a problem with USB passthrough. I recently upgraded to Windows 10 and discovered that on my particular laptop (Precision e7510) usb does not work.
Previously I used Windows 7 and everything was OK. Also I'm using the same virtual machines on another laptop with Windows 10 Dell e7540 and usb works fine there.

I did a clean install of Dell's Windows 10 image on my laptop and just after all Windows updates, installed latest Virtual Box 6.0.08 with guest additions.
Version 6.0.8 r130520 (Qt5.6.2)
Oracle VM VirtualBox Extension Pack 6.0.8r130520

Both laptops have only USB 3.0 and the VMs are also set up to use xHCI 3.0.

When I try to attach some USB device it gets captured and disappears form the host but it does not appear in the guest system and also there is no "tick" by the name of the device in VB menu although it's says it's captured.
When I shut down the VB and close VB manager the USB device shows up again the host system.

I noticed that there is nothing in the VMs log when I plug the USB thumbdrive only in Virtual Box logs
Code: Select all   Expand viewCollapse view
00:00:00.309344          VirtualBox: object created
00:00:17.940110          Load [C:\Program Files\Oracle\VirtualBox\ExtensionPacks\Oracle_VM_VirtualBox_Extension_Pack\win.amd64\VBoxHostWebcam.DLL] vrc=VINF_SUCCESS
00:00:18.216799          ERROR [COM]: aRC=VBOX_E_IPRT_ERROR (0x80bb0005) aIID={5047460a-265d-4538-b23e-ddba5fb84976} aComponent={SessionMachine} aText={Saved screenshot data is not available (VERR_NOT_SUPPORTED)}, preserve=false aResultDetail=-37
00:00:45.340812          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:05:55.191564 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:05:55.216715 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:14:29.411895 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:14:29.412074 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:14:29.412137 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:14:29.412228 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:14:29.412519 USBPROXY USB: Unknown USB device detected (idVendor: 0x0a5c, idProduct: 0x5832)
00:14:29.412618 USBPROXY USB: Unknown USB device detected (idVendor: 0x413c, idProduct: 0x81b6)
00:14:33.034871 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:14:33.035034 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:14:33.035094 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:14:33.035189 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:15:22.155777 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:15:22.155941 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:15:22.156031 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:15:22.156139 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:15:25.455633 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:15:25.455804 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:15:25.455910 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:15:25.456032 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:15:56.413055 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:15:56.413244 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:17:06.044086 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:17:06.044215 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:17:06.044273 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:17:06.044345 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:17:06.044561 USBPROXY USB: Unknown USB device detected (idVendor: 0x413c, idProduct: 0x81b6)
00:17:30.874503          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:17:54.900677          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:18:54.808959          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:18:57.835794          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:27.061852          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:27.093069          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:27.128985          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:27.158000          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:27.194963          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:27.296379          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:27.359062          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:27.392732          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:42.457410          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:42.505725          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:22:42.638476          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:23:23.729891 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:23:34.833543 USBPROXY Getting USB descriptor failed with error 31
00:24:21.135209          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:24:24.888714          Saving settings file "C:\Users\patryk\.VirtualBox\VirtualBox.xml" with version "1.12-windows"
00:24:24.927026          Saving settings file "C:\Users\patryk\.VirtualBox\VirtualBox.xml" with version "1.12-windows"
00:24:24.934716          Saving settings file "C:\Users\patryk\.VirtualBox\VirtualBox.xml" with version "1.12-windows"
00:24:24.942756          Saving settings file "C:\Users\patryk\.VirtualBox\VirtualBox.xml" with version "1.12-windows"
00:24:24.951246          Saving settings file "C:\Users\patryk\.VirtualBox\VirtualBox.xml" with version "1.12-windows"
00:25:48.500272          ERROR [COM]: aRC=E_INVALIDARG (0x80070057) aIID={c19073dd-cc7b-431b-98b2-951fda8eab89} aComponent={HostUSBDeviceWrap} aText={USB device 'JetFlash Mass Storage Device' with UUID {1b894d6a-04ce-43aa-9775-2c9d81a8d3cf} is busy (state 'CapturingForVM[Detach]'). Please try again later}, preserve=false aResultDetail=0
00:25:48.531432          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:25:48.555716          Saving settings file "C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vbox" with version "1.16-windows"
00:25:54.080604 main     VirtualBox: object deletion starts
00:25:54.080659 main     ERROR [COM]: aRC=VBOX_E_OBJECT_IN_USE (0x80bb000c) aIID={ad47ad09-787b-44ab-b343-a082a3f2dfb1} aComponent={MediumWrap} aText={Medium 'C:\VBOX\iBooster\iBooster.vdi' cannot be closed because it is still attached to 2 virtual machines}, preserve=false aResultDetail=0
00:25:54.081613 main     ERROR [COM]: aRC=VBOX_E_OBJECT_IN_USE (0x80bb000c) aIID={ad47ad09-787b-44ab-b343-a082a3f2dfb1} aComponent={MediumWrap} aText={Medium 'C:\VBOX\OpconDir\Ubuntu\Ubuntu.vdi' cannot be closed because it is still attached to 1 virtual machines}, preserve=false aResultDetail=0
00:25:54.085633 Watcher  ERROR [COM]: aRC=E_ACCESSDENIED (0x80070005) aIID={d0a0163f-e254-4e5b-a1f2-011cf991c38d} aComponent={VirtualBoxWrap} aText={The object is not ready}, preserve=false aResultDetail=0
00:25:54.085916 main     VirtualBox: object deleted
Attachments
Ubuntu-2019-05-21-10-01-43..log.zip
(28.5 KiB) Downloaded 3 times
usbhost.txt
(2.2 KiB) Downloaded 2 times
CapturedUsb.png
CapturedUsb.png (11.7 KiB) Viewed 274 times
Patrykb
 
Posts: 1
Joined: 21. May 2019, 08:58

Re: Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby socratis » 21. May 2019, 12:52

Please post the output of:

    VBoxManage list usbfilters
    VBoxManage showvminfo "<Your_Virtual_Machine_Name>"
when run from a Command Prompt located at "C:\Program Files\Oracle\VirtualBox", or wherever your default installation is.

Also, can you try the latest TestBuild?
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
socratis
Site Moderator
 
Posts: 23712
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Location: Greece
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5

Re: Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby Gtelecom » 23. May 2019, 00:58

I have the same exact error on a Lenovo T480 after updating Windows 10 today.

It takes it out of the USB devices of my host machine but on my VM it does not appear. It is visible in my Host machine once I shut down VM.
Attachments
usb.jpg
Error
usb.jpg (8.03 KiB) Viewed 240 times
Gtelecom
 
Posts: 3
Joined: 23. May 2019, 00:51

Re: Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby socratis » 23. May 2019, 01:07

Please read the following thread: USB basics and troubleshooting, all of the posts.

If you still have a problem after reading through the whole thing, please follow the advice of the last post, #8: Asking for help and post the information requested.

And as I said, please don't bother reporting back if you haven't tried the latest Testbuild, it contains several USB regression fixes.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
socratis
Site Moderator
 
Posts: 23712
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Location: Greece
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5

Re: Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby Gabibu » 23. May 2019, 10:41

Hey guys,

Just got my USB devices back in my VM by upgrading to testbuild 6.0.9 r130662 (Qt5.6.2) and guest additions 6.0.9r130641.
The host is Win10 on Thinkpad T460, while the guest is win7.

Thank you, @socratis.

Regards,
Gabibu
 
Posts: 1
Joined: 23. May 2019, 10:30

Re: Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby Gtelecom » 23. May 2019, 15:14

Sadly installing 6.0.9 r130662 didn't work. Mine said that Windows blocked the installation of unsigned drivers. :(

Perhaps due to the corporate policy in my laptop.
Gtelecom
 
Posts: 3
Joined: 23. May 2019, 00:51

Re: Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby socratis » 23. May 2019, 23:36

Gtelecom wrote:Perhaps due to the corporate policy in my laptop.
No. Did you read the related paragraph in the TestBuilds page? The one that's titled "Installing Windows test builds"? Please do.
(Hint: UEFI secure boot)

Gabibu wrote:Just got my USB devices back in my VM by upgrading to testbuild 6.0.9 r130662
Glad to hear it Gabibu. A developer just got their wings back... ;)
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
socratis
Site Moderator
 
Posts: 23712
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Location: Greece
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5

Re: Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby Gtelecom » 24. May 2019, 17:06

HI Socratis,

I did miss that step. I got the testbuild installed again but still not working. If I select my USB device it goes from Busy to Caputured but still not available.
Attachments
usberror.jpg
Error 2
usberror.jpg (45.77 KiB) Viewed 173 times
Gtelecom
 
Posts: 3
Joined: 23. May 2019, 00:51

Re: Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby socratis » 24. May 2019, 20:54

@Gtelecom
I told you to do a couple of things. Apparently you didn't. I don't really like to repeat myself, when I'm giving some advice I expect that advice to be followed:
socratis wrote:Please read the following thread: USB basics and troubleshooting, all of the posts.

If you still have a problem after reading through the whole thing, please follow the advice of the last post, #8: Asking for help and post the information requested.

And as I said, please don't bother reporting back if you haven't tried the latest Testbuild, it contains several USB regression fixes.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
socratis
Site Moderator
 
Posts: 23712
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Location: Greece
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5

Re: Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby CodyCalling » 29. May 2019, 17:12

Hi,

So new to this forum but having the same issue outlined here in that when I try and add (in this case) a wireless dongle it is giving me error already outline i.e. failed to attach because it is busy and it is showing that no USB devices as attached.

I am using VB 6.0.8 r130520 on a Dell Precision 5520 host which is running Windows 10 and the VM is Windows 2016 server.

I have followed the instructions outlined in the troubleshooting but unfortunately I don't have the required permissions to get the test builds installed.

I have attached the required information requested as part of a new post and hopefully haven't missed anything but apologies if I have.

Any information that leads to us resolving this would be a life saver.
Attachments
Windows_2016-2019-05-29-16-08-31.zip
(34.02 KiB) Downloaded 1 time
CodyCalling
 
Posts: 1
Joined: 29. May 2019, 14:33

Re: Windows 10 host, USB captured but not apreaing in guest

Postby socratis » 29. May 2019, 18:19

CodyCalling wrote:i.e. failed to attach because it is busy and it is showing that no USB devices as attached.
That's not the same problem as the OP's.

Please read the following thread: USB basics and troubleshooting, all of the posts.

If you still have a problem after reading through the whole thing, please follow the advice of the last post, #8: Asking for help and post the information requested.

Pay special attention to the filters and plugging the dongle after you've started the VM.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
socratis
Site Moderator
 
Posts: 23712
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Location: Greece
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5


Return to VirtualBox on Windows Hosts

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider] and 14 guests