3D Acceleration Not Working

Discussions related to using VirtualBox on Windows hosts.

3D Acceleration Not Working

Postby claytoncarney » 21. Oct 2011, 22:46

VB - 4.1.4
Host - Windows 7 64-bit with ATI Radeon HD4550
Guest - Ubuntu 11.10

I have the Guest Additions installed:
Image

I have the VM settings for 3D:
Image

However, every indication I know of says 3D Acceleration is not working:
Image
Image

I've googled for hours, and checked everything I've found, but still no luck. Please help!
claytoncarney
 
Posts: 32
Joined: 21. Oct 2011, 21:01
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Ubuntu 12/Windows 7

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby Perryg » 21. Oct 2011, 23:48

deactivate the one from Ubuntu and install the one from VirtualBox. You also need to install the following first.
dkms build-essential linux-headers-generic

You also need to sure to update your hosts graphics drivers to the latest version.
Perryg
Site Moderator
 
Posts: 25917
Joined: 6. Sep 2008, 22:55
Primary OS: Linux other
VBox Version: OSE self-compiled
Guest OSses: *NIX - Other

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby claytoncarney » 22. Oct 2011, 00:27

Perryg wrote:deactivate the one from Ubuntu and install the one from VirtualBox.

I don't understand what you mean here. Would you please clarify.

Perryg wrote:You also need to install the following first. dkms build-essential linux-headers-generic

Already done.

Perryg wrote:You also need to sure to update your hosts graphics drivers to the latest version.

Already done.
claytoncarney
 
Posts: 32
Joined: 21. Oct 2011, 21:01
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Ubuntu 12/Windows 7

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby Perryg » 22. Oct 2011, 00:41

Run this on the Ubuntu guest in a terminal and post here.
/usr/lib/nux/unity_support_test -p

Also post the guests log file (as an attachment)
Perryg
Site Moderator
 
Posts: 25917
Joined: 6. Sep 2008, 22:55
Primary OS: Linux other
VBox Version: OSE self-compiled
Guest OSses: *NIX - Other

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby claytoncarney » 22. Oct 2011, 00:56

Perryg wrote:Run this on the Ubuntu guest in a terminal and post here.
/usr/lib/nux/unity_support_test -p

OpenGL vendor string: Mesa Project
OpenGL renderer string: Software Rasterizer
OpenGL version string: 2.1 Mesa 7.11

Not software rendered: no
Not blacklisted: yes
GLX fbconfig: yes
GLX texture from pixmap: no
GL npot or rect textures: yes
GL vertex program: yes
GL fragment program: yes
GL vertex buffer object: yes
GL framebuffer object: yes
GL version is 1.4+: yes

Unity 3D supported: no

Perryg wrote:Also post the guests log file (as an attachment)

Please clarify with the requested file path.
claytoncarney
 
Posts: 32
Joined: 21. Oct 2011, 21:01
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Ubuntu 12/Windows 7

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby Perryg » 22. Oct 2011, 01:02

In the VirtualBox Main Manager click on the device tab at the top and then show log. save and post as an attachment

While you are at it go ahead and post the model and version of the hosts graphics card and the version of the driver.
Perryg
Site Moderator
 
Posts: 25917
Joined: 6. Sep 2008, 22:55
Primary OS: Linux other
VBox Version: OSE self-compiled
Guest OSses: *NIX - Other

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby claytoncarney » 22. Oct 2011, 01:37

Perryg wrote:In the VirtualBox Main Manager click on the device tab at the top and then show log. save and post as an attachment

Tell me if this is wrong:
In 'Oracle VM VirtualBox Manager' window on host, Machine->Show Log, Vbox.log tab, Save. (see attached)

Perryg wrote:While you are at it go ahead and post the model and version of the hosts graphics card and the version of the driver.

Hardware: Sapphire Radeon HD4550
Driver:
    Name: ATI Radeon HD 4300/4500 Series
    Date: 2011-04-19
    Version: 8.850.0.0
Attachments
Ubuntu 11.10-2011-10-21-15-56-13.log
(56.51 KiB) Downloaded 43 times
claytoncarney
 
Posts: 32
Joined: 21. Oct 2011, 21:01
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Ubuntu 12/Windows 7

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby Perryg » 22. Oct 2011, 01:49

I am going to need to see the guests /var/log/xorg.0.log (as an attachment)
Perryg
Site Moderator
 
Posts: 25917
Joined: 6. Sep 2008, 22:55
Primary OS: Linux other
VBox Version: OSE self-compiled
Guest OSses: *NIX - Other

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby claytoncarney » 22. Oct 2011, 02:18

Perryg wrote:I am going to need to see the guests /var/log/xorg.0.log (as an attachment)

see attached
Attachments
Xorg.0.log
(32.01 KiB) Downloaded 27 times
claytoncarney
 
Posts: 32
Joined: 21. Oct 2011, 21:01
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Ubuntu 12/Windows 7

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby Perryg » 22. Oct 2011, 02:36

OK one final question. In the screen shot above you show that the VirtualBox graphics driver is active. Tell me exactly how you installed the VirtualBox guest additions.

I have a working 11.10 and my Ubuntu Additional Drivers show it as inactive. Meaning I did not install the one they presented to me. Also you can check the installed VirtualBox modules (you will need to install synaptic) and make sure that none of the VirtualBox selections are actually loaded. If they are remove them. Then you click on the device menu at the top of the window and select install guest additions from there. Here is a screen shot of what I have. Also it may be an issue with the ATI card as I have seen a lot of issues from users that have it. Not saying that it is not a good card but I do know Linux has issues with it. Anyway this should give you some ideas what to try.

u11.10-unity-synaptic.png
u11.10-unity-synaptic.png (174.89 KiB) Viewed 10605 times
Perryg
Site Moderator
 
Posts: 25917
Joined: 6. Sep 2008, 22:55
Primary OS: Linux other
VBox Version: OSE self-compiled
Guest OSses: *NIX - Other

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby claytoncarney » 22. Oct 2011, 04:10

I used the standard method to install the additions. However, I did manually activate the driver. So, I deactivated the driver and restarted.

Checked and have no virtualbox packages:
Image

From VM window, Devices->Install Guest Additions...:
Image
Image
Image
Image

Restarted, but still:
Image

From the Xorg.0.log error, I do confirm that vboxvideo_dri.so does not exist in /usr/lib/i386-linux-gnu/dri. After that load failure comes the dreaded 'AIGLX: reverting to software rendering' error. I'm just not sure how that DRI driver is installed. However, it seems the most likely cause of the problem. Any idea why that driver is missing?

BTW, THANKS for hammering away at this with me!
claytoncarney
 
Posts: 32
Joined: 21. Oct 2011, 21:01
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Ubuntu 12/Windows 7

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby Perryg » 22. Oct 2011, 04:19

I am afraid that you are going to need to get the assistance of the DEVs now. I have gone as far as I can go since I don't have an ATI graphics card.
Please post to bugtracker and be sure to reference this topic. Don't forget to post your guest log file as an attachment and post the ticket number here as well so others can follow the progress.
Perryg
Site Moderator
 
Posts: 25917
Joined: 6. Sep 2008, 22:55
Primary OS: Linux other
VBox Version: OSE self-compiled
Guest OSses: *NIX - Other

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby claytoncarney » 22. Oct 2011, 06:34

OK, Thanks again for all your help!

Opened Ticket #9799 - https://www.virtualbox.org/ticket/9799.
claytoncarney
 
Posts: 32
Joined: 21. Oct 2011, 21:01
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Ubuntu 12/Windows 7

Re: 3D Acceleration Not Working

Postby claytoncarney » 27. Oct 2011, 16:51

OK, two possible solutions were found:

1. Install this: https://www.virtualbox.org/download/testcase/VBoxGuestAdditions-r74568.iso

Or

2. Install Ubuntu package virtualbox-ose-guest-utils (via apt-get or synaptic) instead of the standard VB Guest Additions.
claytoncarney
 
Posts: 32
Joined: 21. Oct 2011, 21:01
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Ubuntu 12/Windows 7


Return to VirtualBox on Windows Hosts

Who is online

Users browsing this forum: Amaranth, Bing [Bot] and 36 guests