Host Audio Not Responding?

Discussions related to using VirtualBox on Windows hosts.

Host Audio Not Responding?

Postby dotku » 2. Jun 2011, 23:57

Anyone knows how to troubleshoot this issue?

VBox_HotAudioNotResponding.png
VBox_HotAudioNotResponding.png (27.64 KiB) Viewed 17037 times
dotku
 
Posts: 4
Joined: 24. Mar 2011, 10:16
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows 7

Re: Host Audio Not Responding?

Postby Y E T I » 3. Jun 2011, 00:15

How about reading the last sentence in the error message?
Y E T I
 
Posts: 161
Joined: 9. Aug 2010, 01:47
Location: H i m a l a y a s
Primary OS: Other
VBox Version: OSE self-compiled
Guest OSses: ?

Re: Host Audio Not Responding?

Postby earlz » 17. Jun 2011, 20:36

Y E T I wrote:How about reading the last sentence in the error message?


I'm not the OP, but I have this same problem. The only audio error I'm seeing in the logs is concerning opening up the input devices(mic and line-in). I don't understand why it's trying to open these exclusively anyway.

00:00:03.905 Audio: Trying driver 'dsound'.
00:00:04.014 DSound: Could not initialize DirectSoundCapture
00:00:04.016 Audio: set_record_source ars=0 als=0 (not implemented)
00:00:04.017 AC97: WARNING: Unable to open PCM IN!
00:00:04.017 AC97: WARNING: Unable to open PCM MC!
00:00:04.017 VM: Raising runtime error 'HostAudioNotResponding' (fFlags=0x0)
00:00:04.017 Console: VM runtime error: fatal=false, errorID=HostAudioNotResponding message="Some audio devices (PCM_in, PCM_mic) could not be opened. Guest applications generating audio output or depending on audio input may hang. Make sure your host audio device is working properly. Check the logfile for error messages of the audio subsystem"


I've tried enabling and disabling exclusive access to the sound card in Windows 7 as well as running VirtualBox as an administrator. Nothing I've tried gets rid of this issue
earlz
 
Posts: 1
Joined: 17. Jun 2011, 20:30
Primary OS: Other
VBox Version: OSE other
Guest OSses: windows xp, server 2003, 2008

Re: Host Audio Not Responding?

Postby dcv » 19. Jul 2011, 22:40

I did not have this before 4.0.10... but since upgraded to 4.0.10 I am having this error too on my existing machines that were working fine.
upgraded now to 4.0.12 and still having this error. so I have no idea.
However... I can listen to guest sounds... so I don't know what this warning means.
dcv
 
Posts: 8
Joined: 17. Jul 2011, 04:02
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: OSE other
Guest OSses: Windows, Linux

Re: Host Audio Not Responding?

Postby betsys » 9. Aug 2011, 07:56

I have the exact same problem and same error message
running Virtual Box 4.1.0, this is my first installation. Windows 7 Professional host OS, Windows 98 guest.
Tried installing the Guest Additions but received an error that they will not install on this version of windows (not sure if that referred to host or guest OS!)

thanks for any clues
betsys
 
Posts: 1
Joined: 9. Aug 2011, 07:52
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: OSE other
Guest OSses: windows 98 (so far)

Re: Host Audio Not Responding?

Postby dotku » 11. Aug 2011, 11:40

00:00:02.241 NAT: value of BindIP has been ignored
00:00:02.242 Chipset cannot do MSI: VERR_NOT_IMPLEMENTED
00:00:02.242 Audio: Trying driver 'dsound'.
00:00:02.411 DSound: Could not initialize DirectSoundCapture
00:00:02.414 HDAcodec: can't open in fmt(freq: 44100)
00:00:02.417 HDAcodec: can't open out fmt(freq: 44100)
00:00:02.417 HDA: WARNING: Unable to open PCM IN!
00:00:02.417 VM: Raising runtime error 'HostAudioNotResponding' (fFlags=0x0)
dotku
 
Posts: 4
Joined: 24. Mar 2011, 10:16
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows 7

Re: Host Audio Not Responding?

Postby jonte » 11. Aug 2011, 13:40

I have seen this error very long time always when starting any guest on my W7 host. The log shows similar as shown in one of the previous messages.

I solved my problem this way:

I plugged my headphones + microphone onto the computer (there was none before) and now I do not see the error anymore!
jonte
 
Posts: 1
Joined: 11. Aug 2011, 13:32
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: PUEL
Guest OSses: MS Windows 2003

Re: Host Audio Not Responding?

Postby AJmav » 5. Sep 2014, 11:01

I had the same problem. Plugged my earphones. Works like a dream now.
AJmav
 
Posts: 2
Joined: 3. Sep 2014, 15:29

Re: Host Audio Not Responding?

Postby Dr. Bytes » 24. Jul 2016, 17:14

Just chiming in with a "I also have this issue". I had ported over two VMs from a Windows 10 host over to an OSX host, and all sound worked fine... Until I upgraded to VB 5.1.2, and now I get the sound error at boot (and subsequently, no sound) for both VMs.

I'm using El Capitan 10.11.6 as the host, and the VMs are Windows XP SP3 and Windows 7 SP1.
Dr. Bytes
 
Posts: 1
Joined: 24. Jul 2016, 17:11

Re: Host Audio Not Responding?

Postby little » 26. Jul 2016, 00:53

I have this issue too. I had installed WinXP VMs on iMac (VB 5.0.24) host and Windows 10 (VB 5.0.22) host, all sound worked fine. but when i installed VB 5.1.2 on MacAir (Host) EL Capitan 10.11.6, WinXP VM guest, i got alert "The virtual machine execution may run into an error condition as described below. We suggest that you take a appropriate action to avert the error".

When i downgraded from VB version 5.1.2 to 5.0.24, no waring message, and sound is back.
little
 
Posts: 1
Joined: 26. Jul 2016, 00:13

Re: Host Audio Not Responding?

Postby michaln » 26. Jul 2016, 10:50

So you're using an OS X host and that's why you're posting in the Windows host section of the forum, did I get that right?
michaln
Oracle Corporation
 
Posts: 2543
Joined: 19. Dec 2007, 15:45
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Any and all

Re: Host Audio Not Responding?

Postby socratis » 26. Jul 2016, 18:04

Yes, they both are. I'm not sure if I should simply point them to the OSX hosts discussion (Sound doesn't work on VB 5.1.2), to the bug reports (#15659, #15660) or if I should move their messages to the appropriate thread. I think I'll just point them for the moment...
socratis
Site Moderator
 
Posts: 6693
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Location: Greece
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5

Re: Host Audio Not Responding?

Postby sej7278 » 16. Aug 2016, 11:07

seeing it on debian linux hosts too since 5.1.2
sej7278
Volunteer
 
Posts: 989
Joined: 5. Sep 2008, 14:40
Primary OS: Debian other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Solaris, Linux, Windows, OS/2, MacOSX, FreeBSD


Return to VirtualBox on Windows Hosts

Who is online

Users browsing this forum: spinjector and 60 guests