Virtual Box low performance with i7.11850H

Discussions related to using VirtualBox on Windows hosts.

Virtual Box low performance with i7.11850H

Postby PreDer » 26. Jul 2022, 17:05

Win11
VBox 6.1.36
i7-11850H
32 GB Ram

CentOS 8
7 Cores - 100%
20GB Ram

Since I've got a new workstation the VirtualMachine the performance decreased by around 75%
When the VM is showing 100% CPU Load the Host CPU is used around 40%

For comparison the same machine is running perfectly fine with a i7-9700K and a AMD 5950X
So I think the Problem needs to be connected to this CPU.
The little turtle in the bottom right corner says:
Native API
Nested Paging : inactive
unrestricted executions: inactive

On the system that runs well:
VT-x/AMD-V
Nested Paging : active
Unrestricted Execution: active

Ive checked the following hints:/viewtopic.php?t=62339
But currently Im out of ideas since nothing helped.

Virtualization is activated in the bios, Ive deactivated hyper-v....

Ive attached the logs :)
Attachments
DAM - VM-2022-07-26-13-09-59.zip
(35.68 KiB) Downloaded 5 times
PreDer
 
Posts: 3
Joined: 26. Jul 2022, 16:01

Re: Virtual Box low performance with i7.11850H

Postby scottgus1 » 26. Jul 2022, 23:14

Something is still using Hyper-V:
00:00:02.298216 HM: HMR3Init: Attempting fall back to NEM: VT-x is not available

See HMR3Init: Attempting fall back to NEM (Hyper-V is active).
scottgus1
Site Moderator
 
Posts: 16542
Joined: 30. Dec 2009, 20:14
Primary OS: MS Windows 10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows, Linux

Re: Virtual Box low performance with i7.11850H

Postby PreDer » 26. Jul 2022, 23:27

Yes I have seen this issues described pretty well at the following posts:

/viewtopic.php?f=25&t=99390
/viewtopic.php?f=1&t=62339

I have executed all the steps. But the machine is still not running in VT-X.
Got one question, should Hardware Data Execution Prevention be enabled or disabled in the bios?

Any chance to get to know what is using hyper-v??
PreDer
 
Posts: 3
Joined: 26. Jul 2022, 16:01

Re: Virtual Box low performance with i7.11850H

Postby PreDer » 26. Jul 2022, 23:45

Ok, I have done it :) It is running now with VT-X

I think what made it work was the following:

The other posts are mentioning that you need a clean shutdown.
Since I am using a laptop this clean shutdown, especially unplugging it, seemed tricky.
The battery is also build in, I could not remove it.

So Ive deactivated the battery in the bios and achieved that "unplugging" that way.

And since then, the pretty V Symbol is appearing.

Thanks !!!
PreDer
 
Posts: 3
Joined: 26. Jul 2022, 16:01

Re: Virtual Box low performance with i7.11850H

Postby scottgus1 » 27. Jul 2022, 01:22

PreDer wrote:The battery is also build in, I could not remove it.

So Ive deactivated the battery in the bios and achieved that "unplugging" that way.

Very interesting! We've had others that couldn't do the unplug because of a built-in battery. Will ask them to look for the BIOS deactivation switch.

Glad you're up and running!
scottgus1
Site Moderator
 
Posts: 16542
Joined: 30. Dec 2009, 20:14
Primary OS: MS Windows 10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows, Linux


Return to VirtualBox on Windows Hosts

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider], Google [Bot] and 28 guests