Nat network dhcp function seems doesn't work

Discussions related to using VirtualBox on Windows hosts.

Nat network dhcp function seems doesn't work

Postby babywonder » 1. Mar 2021, 18:18

virtual-box version 6.0.24 installed on win7 professional sp1
i created two virtual machine for learning purpose. one is the Ubuntu 18 desktop for client another is centos7 for Server.

in the preference menu i enabled Nat network and enabled DHCP .

and i configured each vm's network connection mode as NAT network .

so they should each got a dynamic ip address from the dhcp server as configured.

but what i saw when i use the ip addr command in centos7 it doesn't show the ip address.

also in the ubuntu server the ip address is 10.0.2.15 which is the default address when using nat mode.

so what the possible operations cause such problems and how to fix it.

thanks!
babywonder
 
Posts: 4
Joined: 1. Mar 2021, 06:40

Re: Nat network dhcp function seems doesn't work

Postby scottgus1 » 3. Mar 2021, 21:32

Please run these commands in a command prompt window, and post the text outputs here:

cd "c:\program files\Oracle\Virtualbox"
vboxmanage list natnets
vboxmanage list dhcpservers
ipconfig /all


Also, inside each VM, in the terminal window, run 'ip address' or 'ifconfig' and post the outputs.

Finally, for each VM, please right-click the VM in the main Virtualbox window's VM list, choose "Show in Explorer/Finder/File Manager". In the window that opens, zip the VM's .vbox file, and post the zip file, using the forum's Upload Attachment tab. (If you have a Windows host, please make sure all file extensions are shown, so you will be able to see the .vbox extension easier.)
scottgus1
Site Moderator
 
Posts: 11351
Joined: 30. Dec 2009, 20:14
Primary OS: MS Windows 10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows, Linux


Return to VirtualBox on Windows Hosts

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 31 guests