VERR_NEM_VM_CREATE_FAILED with Win10 10.0.18362 (#18536)

For discussions related to using VirtualBox on Windows pre-releases (e.g. Windows 10 > build 10240).
tarbear123
Posts: 9
Joined: 31. Mar 2019, 23:48

VERR_NEM_VM_CREATE_FAILED with Win10 10.0.18362 (#18536)

Post by tarbear123 »


ModEdit; related ticket: #18536: error however i try to change my system
Title changed from "trying to run virtralbox" to something more appropriate

when I go to run it, I get this error
Failed to open a session for the virtual machine linux.

Call to WHvSetupPartition failed: ERROR_SUCCESS (Last=0xc000000d/87) (VERR_NEM_VM_CREATE_FAILED).

Result Code: E_FAIL (0x80004005)
Component: ConsoleWrap
Interface: IConsole {872da645-4a9b-1727-bee2-5585105b9eed}
Last edited by socratis on 3. Apr 2019, 02:12, edited 2 times in total.
Reason: Added ticket related information.
socratis
Site Moderator
Posts: 27330
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5
Location: Greece

Re: trying to run virtralbox

Post by socratis »

What's your host? Get the information, all of it, by running "WinVer" in your host. Please read the following: Minimum information needed for assistance.
Do NOT send me Personal Messages (PMs) for troubleshooting, they are simply deleted.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
tarbear123
Posts: 9
Joined: 31. Mar 2019, 23:48

Re: trying to run virtralbox

Post by tarbear123 »

[img]C:\Users\taran\Pictures\Screenshots\Screenshot%20(5).png[/img]
socratis
Site Moderator
Posts: 27330
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5
Location: Greece

Re: trying to run virtralbox

Post by socratis »

Well, obviously the forums don't have a file like this, you need to upload the image...
Image


Plus I don't think that the link that I gave you talks about images. At all! Describe the setup. With text...
Do NOT send me Personal Messages (PMs) for troubleshooting, they are simply deleted.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
tarbear123
Posts: 9
Joined: 31. Mar 2019, 23:48

Re: trying to run virtralbox

Post by tarbear123 »

I do and it comes up with a error saying that its too big
socratis
Site Moderator
Posts: 27330
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5
Location: Greece

Re: trying to run virtralbox

Post by socratis »

Describe it, I do NOT want a picture!
Do NOT send me Personal Messages (PMs) for troubleshooting, they are simply deleted.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
tarbear123
Posts: 9
Joined: 31. Mar 2019, 23:48

Re: trying to run virtralbox

Post by tarbear123 »

I click the start button and it pops up with this error
Failed to open a session for the virtual machine linux.

Call to WHvSetupPartition failed: ERROR_SUCCESS (Last=0xc000000d/87) (VERR_NEM_VM_CREATE_FAILED).

Result Code: E_FAIL (0x80004005)
Component: ConsoleWrap
Interface: IConsole {872da645-4a9b-1727-bee2-5585105b9eed}
socratis
Site Moderator
Posts: 27330
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5
Location: Greece

Re: trying to run virtralbox

Post by socratis »

That is not the information I asked for. What I asked for is:
socratis wrote:What's your host? Get the information, all of it, by running "WinVer" in your host. Please read the following: Minimum information needed for assistance.
Do NOT send me Personal Messages (PMs) for troubleshooting, they are simply deleted.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
tarbear123
Posts: 9
Joined: 31. Mar 2019, 23:48

Re: trying to run virtralbox

Post by tarbear123 »

the version is Version 6.0.4 r128413 (Qt5.6.2)
the host is a window OS
Attachments
linux-2019-03-31-16-48-41.log
the log files
(31.5 KiB) Downloaded 2820 times
socratis
Site Moderator
Posts: 27330
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5
Location: Greece

Re: trying to run virtralbox

Post by socratis »

tarbear123 wrote:the host is a window OS
I'm sorry, there is some miscommunication going on here! I gave you very specific instructions, didn't I?
socratis wrote:Get the information, all of it, by running "WinVer" in your host
If we have to exchange 5 messages to get to your host's version, you need to start paying more attention, OK?
Do NOT send me Personal Messages (PMs) for troubleshooting, they are simply deleted.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
tarbear123
Posts: 9
Joined: 31. Mar 2019, 23:48

Re: trying to run virtralbox

Post by tarbear123 »

I'm sorry, I don't understand what a host is, the problem is me not understanding, plz have patents with me, hope we can figure it out together
socratis
Site Moderator
Posts: 27330
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5
Location: Greece

Re: trying to run virtralbox

Post by socratis »

You sound like a new user to VirtualBox. You are expected to know some basic terms before we have a conversation. Start by reading three small chapters from the User Manual: Or even better, read the whole chapter 1. First steps, then you'll know what "host" is.

If you can't understand English very well, try https://www.deepl.com/translator or https://translate.google.com/
00:00:02.540387 OS Product: Windows 10
00:00:02.540388 OS Release: 10.0.18362
That's your host's version, the information I was asking for. This is a Windows pre-release, released on 2019-03-20 (10 days ago), moving from "Using VirtualBox" to "Windows pre-releases".
00:00:02.843112 HM: HMR3Init: Attempting fall back to NEM: VT-x is not available
00:00:02.931104 NEM: WHvCapabilityCodeHypervisorPresent is TRUE, so this might work...
It seems that you have Hyper-V enabled. Look in the "Control Panel" » "Programs and Features" » "Turn Windows features on or off", and make sure that the none of the following are active:
  • Hyper-V
  • Virtual Machine Platform
  • Windows Hypervisor Platform
Disable Hyper-V in your host and see what happens...
Do NOT send me Personal Messages (PMs) for troubleshooting, they are simply deleted.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
mpack
Site Moderator
Posts: 39156
Joined: 4. Sep 2008, 17:09
Primary OS: MS Windows 10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Mostly XP

Re: trying to run virtralbox

Post by mpack »

tarbear123 wrote:when I go to run it, I get this error
Failed to open a session for the virtual machine linux.

Call to WHvSetupPartition failed: ERROR_SUCCESS (Last=0xc000000d/87) (VERR_NEM_VM_CREATE_FAILED).

Result Code: E_FAIL (0x80004005)
Component: ConsoleWrap
Interface: IConsole {872da645-4a9b-1727-bee2-5585105b9eed}
Where did this VM come from? Did it ever work? I believe the error message means that the current host has Hyper-v but it doesn't have the Hypervisor Platform feature to allow third party VMs to run. So either the VM never worked, or it was copied from another host. We'd need the background details.
socratis
Site Moderator
Posts: 27330
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5
Location: Greece

Re: trying to run virtralbox

Post by socratis »

mpack wrote: I believe the error message means that the current host has Hyper-v but it doesn't have the Hypervisor Platform feature to allow third party VMs to run
That's exactly why I was asking persistently for the Win10 revision. Because that feature is included in 1809 rev.17763.1 ("September 2018 Update", and later I assume, 1903 isn't out yet). And 1809 is actually required for VirtualBox to run alongside Hyper-V, because of the Hypervisor Platform that you mentioned. Maybe it's simply that a required component not enabled?

It is an Insider build after all, we don't (at least I don't) have access to that, so I can't test it. I think I know someone that does though... ;)
Do NOT send me Personal Messages (PMs) for troubleshooting, they are simply deleted.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
Jacob Klein
Posts: 696
Joined: 20. Nov 2013, 01:07

Re: trying to run virtralbox

Post by Jacob Klein »

Oh hai, Socratis! I have received your request in the other thread, and will attempt tests shortly, and will report results here.
Locked