Ubuntu 9.04 installation fail

Discussions about using Linux guests in VirtualBox.

Ubuntu 9.04 installation fail

Postby Boten » 13. Apr 2009, 14:23

I've tryed to install Ubuntu 9.04 beta (livecd) on fresh 2.2.0 VBox release. Loading and starting installation program finishes normally, but when the installation progress reaches hardware detection stage, the whole system stops respond during several seconds. In these seconds, the guest X server crashes, and there is a login screen shows. As a solution of this problem, I can install the alternate version, but it will take very much time to download it again :( My host system is Ubuntu 8.10. A hardware acceleration is enabled (now it's enabled by default in newly created machines), my hardware supports it (Athlon 64 X2 4200+). How can I solve this problem?
Boten
 
Posts: 6
Joined: 19. Dec 2008, 08:50
Location: Tomsk, Russia
Primary OS: Ubuntu 8.10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows XP, Ubuntu Linux

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby Sasquatch » 13. Apr 2009, 16:03

Disabled 3D during setup. That might prevent X from crashing when it's detecting hardware. I actually always use the alternate installer for Ubuntu, so I never had this issue.
Read the Forum Posting Guide before opening a topic.
VirtualBox FAQ: Check this before asking questions.
Online User Manual: A must read if you want to know what we're talking about.
Howto: Install Linux Guest Additions
Howto: Use Shared Folders on Linux Guest
See the Tutorials and FAQ section at the top of the Forum for more guides.
Try searching the forums first with Google and add the site filter for this forum.
E.g. install guest additions site:forums.virtualbox.org

Retired from this Forum since OSSO introduction.
Sasquatch
Volunteer
 
Posts: 17800
Joined: 17. Mar 2008, 13:41
Location: /dev/random
Primary OS: Debian other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows XP, Windows 7, Linux

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby Boten » 13. Apr 2009, 16:26

3D accel is disabled during installation. It doesn't help me.
Boten
 
Posts: 6
Joined: 19. Dec 2008, 08:50
Location: Tomsk, Russia
Primary OS: Ubuntu 8.10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows XP, Ubuntu Linux

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby Lord_Phoenix » 15. Apr 2009, 08:41

I've tried to install 9.04 beta and installation went well, but it cannot boot once it finished :-(
---
If only I could virtulize myself
Lord_Phoenix
 
Posts: 9
Joined: 14. Apr 2009, 08:55
Location: Moscow, Russia
Primary OS: MS Windows XP
VBox Version: OSE other
Guest OSses: WinXP, Ubuntu

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby AleWi » 23. Apr 2009, 18:26

No, its Ubuntu 9.04 finnished, but i dont get to install.
Its only a black screen.
AleWi
 
Posts: 5
Joined: 22. Apr 2009, 16:48
Primary OS: MS Windows Vista
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows XP, 7, 98, 95 and Ubuntu

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby spybot » 23. Apr 2009, 18:48

I've just installed Ubuntu 9.04 on virtualbox 2.2.0 under windows. I didn't notice any errors during setup. But I found some bug after installing guest additions - cursor doesn't appear on screen. I can move it, do something as usual, but cursor itself, as an image, doesn't appear :(
spybot
 
Posts: 7
Joined: 4. Mar 2008, 14:24
Location: Russia
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Ubuntu 9.10, Fedora 11

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby AleWi » 23. Apr 2009, 19:08

No the window starting, but the setup close after 1 secound.
AleWi
 
Posts: 5
Joined: 22. Apr 2009, 16:48
Primary OS: MS Windows Vista
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows XP, 7, 98, 95 and Ubuntu

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby Lakelander » 23. Apr 2009, 19:56

spybot wrote:I've just installed Ubuntu 9.04 on virtualbox 2.2.0 under windows. I didn't notice any errors during setup. But I found some bug after installing guest additions - cursor doesn't appear on screen. I can move it, do something as usual, but cursor itself, as an image, doesn't appear :(


I have same problem: no mouse integration, no mouse cursor.

My host: Windows Vista Ultimate 64bit SP1
My guest: Ubuntu 9.04 32 bit
My VirtualBox: 2.2.0
Lakelander
 
Posts: 6
Joined: 23. Apr 2009, 19:50
Location: Helsinki, Finland
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Ubuntu, Windows XP, Jolicloud

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby Perryg » 23. Apr 2009, 20:11

You should not need this, but older versions needed the following in their XORG.CONF file for the mouse to work properly. You can try to see if this will work around your problem. Let me know if this works or not.


Code: Select all   Expand viewCollapse view
Section "InputDevice"
        Identifier  "vboxmouse"
        Driver          "vboxmouse"
        Option          "CorePointer"
        Option          "Device"        "/dev/input/mice"
EndSection
Perryg
Site Moderator
 
Posts: 34373
Joined: 6. Sep 2008, 22:55
Primary OS: Linux other
VBox Version: OSE self-compiled
Guest OSses: *NIX

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby spybot » 23. Apr 2009, 20:16

Problem solved, thanks mate :)
spybot
 
Posts: 7
Joined: 4. Mar 2008, 14:24
Location: Russia
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Ubuntu 9.10, Fedora 11

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby AleWi » 23. Apr 2009, 20:16

It now works after i update my 8.10 install.
AleWi
 
Posts: 5
Joined: 22. Apr 2009, 16:48
Primary OS: MS Windows Vista
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Windows XP, 7, 98, 95 and Ubuntu

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby sej7278 » 23. Apr 2009, 23:44

9.04 desktop final 64-bit installation went fine for me - had to edit the xorg.conf as above to get my mouse pointer back after GA install.

compiz works out-of-the-box now though, better than 8.10
sej7278
Volunteer
 
Posts: 1001
Joined: 5. Sep 2008, 14:40
Primary OS: Debian other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Solaris, Linux, Windows, OS/2, MacOSX, FreeBSD

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby anfo.at » 24. Apr 2009, 10:21

Same mouse problem here - Ubuntu 9.04 64Bit final, Vista x64 SP1 Host -; thanks Perryg!
anfo.at
 
Posts: 6
Joined: 16. Apr 2009, 10:50
Primary OS: MS Windows Vista
VBox Version: PUEL
Guest OSses: XP SP3, CentOS 5.3

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby Lakelander » 24. Apr 2009, 11:16

Problem with lost mouse cursor and mouse integration solved by adding "InputDevice" section to xorg.conf as Perryg suggest. Thanks a lot!
Lakelander
 
Posts: 6
Joined: 23. Apr 2009, 19:50
Location: Helsinki, Finland
Primary OS: MS Windows 7
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Ubuntu, Windows XP, Jolicloud

Re: Ubuntu 9.04 installation fail

Postby Lord_Phoenix » 24. Apr 2009, 11:50

Just installed final release and no problem so far. Works very fast on VB 2.1.4.
---
If only I could virtulize myself
Lord_Phoenix
 
Posts: 9
Joined: 14. Apr 2009, 08:55
Location: Moscow, Russia
Primary OS: MS Windows XP
VBox Version: OSE other
Guest OSses: WinXP, Ubuntu

Next

Return to Linux Guests

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests