Packet loss between Solaris 11 Zones

Discussions about using Solaris guests in VirtualBox.

Packet loss between Solaris 11 Zones

Postby Txalamar » 12. May 2015, 21:51

Hi,

I've been playing around with Oracle Solaris 11 for learning reasons. I've already read in this forum about the need to use a bridge or to enable promiscuous mode to get a bridged VirtualBox interface to work with Zones. But what I don't understand is the actual behaviour of my config. I'm getting packet loss between 2 zones with isolated network config.

I've configured two Zones and I want communication between those through an etherstub so I've configured network as follows:

Code: Select all   Expand viewCollapse view
# dladm show-phys
LINK              MEDIA                STATE      SPEED  DUPLEX    DEVICE
net0              Ethernet             up         1000   full      e1000g0


Code: Select all   Expand viewCollapse view
# dladm show-link
LINK                CLASS     MTU    STATE    OVER
net0                phys      1500   up       --
vswitch0            etherstub 9000   unknown  --
vnic0               vnic      9000   up       vswitch0
zone1/vnic0      vnic      9000   up       vswitch0
vnic1               vnic      9000   up       vswitch0
zone2/vnic1       vnic      9000   up       vswitch0

Links reflect the zone network configuration as they are running.

And this is is the config of the zone:

Code: Select all   Expand viewCollapse view
# zonecfg -z zone1
zonecfg:zone1> export
create -b
set brand=solaris
set zonepath=/system/zones/%{zonename}
set autoboot=false
set autoshutdown=shutdown
set ip-type=exclusive
add net
set configure-allowed-address=true
set physical=vnic0
end


Network ip config inside zone1:

Code: Select all   Expand viewCollapse view
# ipadm
NAME              CLASS/TYPE STATE        UNDER      ADDR
lo0               loopback   ok           --         --
   lo0/v4         static     ok           --         127.0.0.1/8
   lo0/v6         static     ok           --         ::1/128
vnic0             ip         ok           --         --
   vnic0/v4       static     ok           --         192.168.1.226/24
   vnic0/v6       addrconf   ok           --         fe80::8:20ff:feb9:571e/10

Zone2 has the same ip config but assigned ip 192.168.1.227. When I ping one zone from another:

Code: Select all   Expand viewCollapse view
# ping -s 192.168.1.227
PING 192.168.1.227: 56 data bytes
^C
----192.168.1.227 PING Statistics----
4 packets transmitted, 1 packets received, 75% packet loss
round-trip (ms)  min/avg/max/stddev = 9223372036854776.000/0.000/0.000/-NaN


Am I doing something wrong in that config? Those strange numbers in round-trip reflect a problem in clock?

Thank you.

PD: Forgot to say that I get the same behaviour in VMware Workstation.
Txalamar
 
Posts: 3
Joined: 12. May 2015, 21:28

Re: Packet loss between Solaris 11 Zones

Postby Txalamar » 13. May 2015, 01:34

I really don't understand why I've been pushed to use an etherstub... I thought it was meant to be used to create communication between zones w/o implication of underlaying physical datalinks... :?

Anyway, using a much more simple configuration all works right, communicaiton between zones and acces to bridged OVB physical network:

Code: Select all   Expand viewCollapse view
# dladm
LINK                CLASS     MTU    STATE    OVER
net0                phys      1500   up       --
vnic0               vnic      1500   up       net0
zone1/vnic0      vnic      1500   up       net0
vnic1               vnic      1500   up       net0
zone2/vnic1       vnic      1500   up       net0


Still need to enable promisc mode in the OVB network adapter to allow traffic from and between zones. So this may imply that traffic between zones is handled by OVB.
Txalamar
 
Posts: 3
Joined: 12. May 2015, 21:28


Return to Solaris Guests

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests