VBoxManage connect to a remote server

This is for discussing general topics about how to use VirtualBox.

VBoxManage connect to a remote server

Postby Smoke » 23. May 2019, 16:48

I am sorry if this question/topic has already been discussed, indeed I searched a lot for this but all i get are results regarding how to connect to remote desktops, machines, guests and remote display, i guess due the similar keywords in this question.

Nevertheless, my question is if there is any way to use VBoxManage CLI to manage a remote VirtualBox server, i.e. another host on my physical network connects to my running VirtualBox host and create/starts a machine, or even a guest vm be able to manage its own host trough using VBoxManage?

As i understand VBoxManage is just a CLI that interacts trough API with the server (using tcp/socks?) so wonder if there is a way to specify a different host...

If not, is there any 3rd party CLI tool which has implemented this for linux?
Smoke
 
Posts: 3
Joined: 23. May 2019, 04:43

Re: VBoxManage connect to a remote server

Postby scottgus1 » 23. May 2019, 17:18

You could take a look at Third Party Applications. Some apps on that thread claim to be able to allow remote administration of a host. Haven't tried them myself.

Also , if I understand correctly, SSH (or PuTTY?) allows command-line access to a remote Linux computer, and a little googing shows me Windows may have this available too. Get to a remote command line and you could Vboxmanage.
Human government is like that crazy uncle who hides a quarter in his fist behind his back, then asks you to guess which fist the quarter is in...
No matter which side you choose, Left or Right, both Sides are empty.
scottgus1
 
Posts: 4292
Joined: 30. Dec 2009, 20:14
Primary OS: MS Windows 10
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win7

Re: VBoxManage connect to a remote server

Postby Smoke » 23. May 2019, 18:59

Thanks, i will check into those apps and see what i can find

scottgus1 wrote:Also , if I understand correctly, SSH (or PuTTY?) allows command-line access to a remote Linux computer, and a little googing shows me Windows may have this available too. Get to a remote command line and you could Vboxmanage.

Yeah, but that would defeat the whole purpose of vboxmanage remote, I do not want other machines it ssh into the host machines just for run vboxmanage, overkill and secureless
Smoke
 
Posts: 3
Joined: 23. May 2019, 04:43

Re: VBoxManage connect to a remote server

Postby socratis » 23. May 2019, 20:54

Smoke wrote:As i understand VBoxManage is just a CLI that interacts trough API with the server (using tcp/socks?)
No, nothing remote, security reasons. Local processes only and it doesn't interact with the "server", there's no server. Well, technically there is VBoxSVC, but that's not architectured the way that you think they are.

For more info look at 10.2 Oracle VM VirtualBox Executables and Components and the SDK.
If you obfuscate any information requested, I will obfuscate my response. These are virtual UUIDs, not real ones.
Do NOT reply with the "QUOTE" button, please use the "POST REPLY", at the bottom of the form.
socratis
Site Moderator
 
Posts: 25274
Joined: 22. Oct 2010, 11:03
Location: Greece
Primary OS: Mac OS X other
VBox Version: PUEL
Guest OSses: Win(*>98), Linux*, OSX>10.5


Return to Using VirtualBox

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests