Page 3 of 4

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 17:35
by loukingjr
Probably because the guest is open. You can't change most settings while the guest is running or in a Saved State.

But, Host>Guest DnD on my Windows 10 host to XP does not work with 3D acceleration enabled. It does work with it disabled so sounds like a different issue.

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 17:49
by loukingjr
I don't know if it matters but I installed the guest additions in XP in safe mode.

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 18:04
by Lim
Thanks for your help, but for some reasons I don't know, even with the VM not running, 3D acceleration is greyed out and unchecked.
So my configuration might be different than yours.

I installed the GAs in normal mode, but I don't know if it changes anything. At least something work: from Guest to Host... :?

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 18:14
by mpack
Lim wrote:Thanks for your help, but for some reasons I don't know, even with the VM not running, 3D acceleration is greyed out and unchecked.
So my configuration might be different than yours.

For the purpose of access to settings, a suspended VM is considered to be still running.

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 18:35
by Lim
mpack wrote:For the purpose of access to settings, a suspended VM is considered to be still running.


Yes you are right, of course. I should have guess it myself.
So I shutdown the VM, set 3D acceleration, boot-up and one-way DnD (still with Bidirectional selected).
Then shutdown again, de-selected 3D acceleration, boot-up and.... same :(
I also slightly increased Video Memory in case it could help

Wonder what makes that DnD from Host to Guest not working :?:

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 19:31
by loukingjr
loukingjr wrote:Probably because the guest is open. You can't change most settings while the guest is running or in a Saved State.

Some days I just feel like I'm typing to myself. :roll:

Did you try installing the guest additions in safe mode?

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 19:38
by Lim
:D Sorry... never good to have a post at the top of a new page.... :oops:

No I didn't try to install them at Safe Mode, because I don't know how to do it on a VM.
I'll look how to do.
But wonder why it would work in a way and not on the other for that reason...

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 19:50
by loukingjr
Well, you can try tapping the F8 key when you launch the guest but it's hard to catch it just right.

What I do is…
1. From the XP Start Menu select run
2. Type in msconf. return
3. Go to the Boot tab and select Safe Boot
4. Restart the guest.

Once installed, re-run msconfig, select normal boot, restart the guest.

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 20:03
by Lim
Thanks again for your patience.
So I did exatly what you say.... and still the same... :?
I always try to find why things won't run with me as they do for others :|

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 20:09
by loukingjr
probably because you were bad as a child. :lol:

Anyway, :) Are you on an administrator account on your guest?

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 20:19
by Lim
Yes I am... and no I was not (well not too much....) :twisted:

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 20:24
by loukingjr
Then I don't know what's wrong. I only know one other person in the forums who couldn't DnD from a Windows 10 host to an XP guest and i have reasons to suspect he hacked his so much he would need to do a new install.

Perhaps someone else will have an idea.

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 20:28
by Lim
I haven't hacked anything so far. It is a fresh install from this morning. Just followed the installation instructions.

Thank you loukingjr and for all the others, sorry for this long serie of posts... but I still hope to find the solution ! :mrgreen:

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 20:30
by loukingjr
No problem. One thing you could do is import an XP appliance from Microsoft and see if that works for you.
https://dev.windows.com/en-us/microsoft ... s/windows/

Re: Discuss the 5.0.10 release

PostPosted: 15. Dec 2015, 20:53
by Lim
I was looking for something like that. Downloading in progress...
But if someone else has the solution for my current XP SP3 current VM...

---RESULT---

Hi guys,

So after a night of downloading IE8.XP.For.Windows.Virtualbox (which is made with VB 4.3), I updated the GA's with the 5.0.10 and did everything advised by loukingjr regarding the Safe Boot.
... and it worked !!! :D 8)
So I went back to my own WinXP VM and it worked directly also (both ways), without doing anything more than yesterday.
So why does it work today, and not yesterday... :?: :?

The only thing I have done in between is: SHUTING DOWN VB AND START IT AGAIN !!! :roll:

Is it the only reason why it works now ? I don't know but this is a good thing to do for those who experience a single-way DnD.

Thanks again for your patience and help.

Lim.
Happy! :D